Sunday, November 18, 2012

Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken (1912)

Tror de flesta hört talas om Den allvarsamma leken. Det är en klassiker. Svensk dessutom. Fast när jag tänker på det, så tror jag inte så många vet vad den handlar om egentligen. Jag visste det åtminstone inte tidigare.
Den allvarsamma leken följer Arvid Stjärnblom. Som en ung man i 20-års åldern nånstans så förälskar han sig i Lydia Stille, men på grund av hans allt för små inkomster så skiljs deras vägar åt. De båda gifter sig med nya, och av en slump så möts de igen 10 år senare. Gamla känslor återuppstår, och de inleder en relation. Men Lydia har förändrats. Den en gång oskyldiga flickan som han kysst bakom syrenhäckarna har blivit en vuxen, självständig kvinna.

Den här boken var inte alls så som jag förväntat mig. Trodde den skulle vara pretentiös och tungläst, men det var den inte alls. Blev glatt överraskad, och gillade den riktigt mycket. Man blir engagerad i karaktärerna, och språket är fint. Har flera ställen där jag lagt in små lappar, så som jag alltid gör när jag hittar stycken som jag gillar extra. Helt klart läsvärd.

" Man väljer inte sitt öde. Och man väljer lika litet sin hustru eller sin älskarinna eller sina barn. Man får dem, och man har dem, och det händer att man mister dem. Men man väljer inte!"







Betyg: 4,5

Saturday, November 3, 2012

Ian McEwan - På Chesil Beach (2007)

Jag har länge tänkt att jag ska läsa På Chesil Beach. Har sneglat på den flera gånger, men den har aldrig riktigt fångat mitt intresse. Jag läste en hel del Ian McEwan i gymnasiet, och allt han skriver är oftast bra - väldigt bra. Han är ju mest känd för Atonement (Försoning), som jag tycker är helt fantastisk.
Men ja. Jag hittade den här boken på secondhand och tänkte att jag kan väl lika gärna köpa den. Done and done!

På Chesil Beach är en kort bok, och det tog inte många kvällar för mig att läsa ut den. Boken handlar om det unga, nygifta paret Florence och Edward, i 1960-talets England. De har gift sig på förmiddagen, och åker sedan ut till Chesil Beach i Dorset på den brittiska sydkusten för att fira sin bröllopsnatt. De är till synes glada, men under ytan så har de båda starkt motstridiga känslor inför den kommande bröllopsnatten. Varje handling och alla känslor byggs upp under kvällens gång, för att till slut slå slint.
Boken skiftar mellan nutid och parets konflikt, och "tillbakablickar" där man får lära känna båda parter och hur de träffades. Boken är lättläst och väldigt välskriven, och jag beundrar McEwans sätt att beskriva två relativt alldagliga personer och ändå få det att bli intressant. Helt klart läsvärd bok om man vill ha något kort och enkelt att läsa.


Betyg: 4,5

Philip K. Dick - A scanner darkly (1977)

På rekommendation av min sci-fi nördiga bror så tog jag mig till slut an A scanner darkly. Boken finns även som film med samma namn, men har avstått från filmen än så länge.

A scanner darkly utspelar sig i ett dystopiskt Orange County i Californien (glöm allt ni tror om O.C efter att ha sett tv-serien!). Vardagen präglas av droger, speciellt en som kallas för Substance D (vilket är extremt beroendeframkallande, och vars effekter är att den separerar högra och vänstra hjärnhalvan), och polisernas arbete att ta fast langare. Boken följer Bob Arctor, en vanlig missbrukare som bor ihop med sina vänner som också är missbrukare. Arctor lever dock ett parallellt liv som Fred, en undercover polisagent, som bevakar Arctor och hans vänner. Ja, han bevakar sig själv. Allt eftersom boken fortlöper så blir Fred/Arctor mer och mer förvirrade över sitt beteende, och effekten av drogerna som han behövt ta som undercover börjar påverka hans hjärna mer och mer.

Jag läser inte mycket sci-fi. Eller fantasy heller för den delen. Jag gillade boken och tyckte att den var bra, den var mer eller mindre lättläst, men jag blev liksom inte överväldigad av den. Den fångade mig väl inte riktigt. Men handlingen, dialogerna och anekdoterna i boken är ganska briljanta. Det är ändå en klassiker.

Betyg: 4